Suferi de varice sau de vene tip pânză de păianjen? Dacă da, atunci cu siguranță ai întrebări cu privire la exerciții și varice. Este sigur să fac exerciții dacă sufăr de varice sau de vene tip pânză de păianjen? Dacă da, ce tip de exerciții sunt potrivite pentru a încetini progresul de reflux venos – cauza principală a bolii mele venoase? Sau, dacă sunt sportiv, cum este posibil să sufăr de boala venoasă?

Astăzi, vom răspunde la aceste întrebări și vom oferi sfaturi utile cu privire la exercițiile fizice și varice, care promovează „picioare sănătoase pe viață”. În plus, vom discuta despre alte soluții dacă, din varii motive, ai dificultăți în a face exerciții.

 

Sportivi, exerciții și varice

Luna trecută, o tânără a venit la biroul nostru având picioarele obosite și chinuite. Deși era în formă excelentă, fiind o jucătoare de fotbal toată viața ei, inclusiv la nivel de performanță, ca alergătoare, a fost surprinsă să afle că are boala simptomatică venoasă. Adevărul este că până și sportivii și oamenii sănătoși pot avea varice și vene tip pânză de păianjen. De fapt, unele exerciții pot crește riscul apariției varicelor sau a altor boli venoase.

Atleți, exerciții fizice

Indicațiile și contraindicațiile exercițiilor și varicele

Venele bolnave sunt asociate cel mai adesea cu meseriile în care stai jos sau în picioare un timp îndelungat, factorii ereditari și cu sarcina. Cu toate acestea, chiar dacă prezinți un risc crescut de boli venoase, există o serie de principii pe care le poți urma pentru a-ți menține „venele sănătoase pe viață”.

A face exerciții este primul principiu pentru a avea vene sănătoase, dar anumite exerciții sunt mai potrivite pentru venele tale decât altele. Pe măsură ce te antrenezi, sângele este trimis înapoi către inimă din mușchiul și venele gambei în talpa piciorului – un mușchi al gambei puternic produce o circulație sănătoasă a sângelui și minimizează boala venoasă.

Așadar, ce exerciții sunt bune pentru sănătatea venelor și care sunt dăunătoare?

Mersul pe jos

Cel mai bun exercițiu este mersul pe jos. Mersul pe jos este o activitate cu impact redus, care întinde și întărește circulația către gambă, îmbunătățind astfel fluxul de sânge.

Stabilește-ți un obiectiv de a merge 30 de minute pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână. Parchează-ți mașina mai departe atunci când mergi la cumpărături pentru a merge pe jos un pic mai mult. Venele tale îți vor mulțumi pentru asta!

Bicicleta staționară și bicicleta eliptică

Alte exerciții cu impact redus, cum ar fi mersul pe bicicleta staționară sau folosirea bicicletei eliptice, sunt foarte potrivite pentru exersarea mușchilor gambei și pentru îmbunătățirea circulației sângelui de la nivelul gambei, fără a pune presiune pe articulații și pe oase.

Alergarea

Alergarea sau joggingul reprezintă un exercițiu fantastic ce pun în mișcare mușchii gambei și ai picioarelor, dar care poate avea efecte adverse asupra articulațiilor. Dacă ești alergător înrăit, încearcă să alergi pe o pistă sintetică sau pe o suprafață cu iarbă, pentru a minimiza impactul mare care se poate resimți în cazul cimentului sau al pavajului.

Ridicarea de greutăți

Exercițiile fizice intense pot pune presiune asupra circulației venoase. Pe măsură ce sângele circulă dinspre venele picioarelor către inimă, circulă prin vena cavă din abdomen. Creșterea presiunii abdominale prin ridicarea de greutăți și tensionarea împiedică sângele să circule înapoi către inimă. Sângele se acumulează în venele de la picioare, crescând presiunea venoasă și refluxul venos sau inversează circulația venelor de la picioare în varice.

Ridicarea de greutăți nu este o formă potrivită de antrenament pentru a avea vene sănătoase pe viață. Dacă ridici greutăți, folosește tehnici corecte de ridicare: exerciții regulate cu greutăți mai mici, expiră atunci când ridici, incluzând activități aerobice precum mersul pe jos sau mersul pe o bicicletă staționară imediat după, pentru a repune sângele în mișcare. Amintește-ți să porți ciorapi compresivi atunci când ridici greutăți și imediat după, pentru a ajuta sângele să circule către inimă.

 

Alte activități fizice intense cu aerobic minim

Alte activități pot agrava refluxul venos. Încurajăm evitarea acestor activități sau cel puțin efectuarea acestora pe perioade scurte și combinate cu activități de aerobic.

 

  • Poziții prelungite abdominale (yoga)
  • Genuflexiuni
  • Abdomene
  • Fandări

 

Când exercițiile nu sunt o Opțiune

Înțelegem că există situații în care exercițiile frecvente sunt imposibile. Așa că fie că este vorba de căldura din țară, probleme de program sau o boală, există alte măsuri care promovează venele sănătoase pe viață.

 

  • În timp ce stai jos sau în picioare, ridică-ți picioarele înainte și înapoi de la sol dinspre călcâie spre degete, punând în mișcare gambele.
  • Poartă ciorapi compresivi graduali în special atunci când călătorești, când stai jos sau stai în picioare pentru o perioadă mai lungă de timp, precum și în timpul sarcinii (de fapt, include-i în vestimentația ta de zi cu zi!)
  • Păstrează tocurile înalte doar pentru ocazii speciale (poziția piciorului pe tocuri înalte slăbește mușchii gambei și împiedică buna circulație a sângelui.)

 


2009-2021 © All Rights Reserved