Porii dilatați și deschiși de pe față pot face pielea să arate bătrână și nesănătoasă. Aceștia pot duce și la alte probleme ale pielii, precum acneea și punctele negre, în special pentru persoanele care au tenul gras. Vrei să știi cum să micșorezi porii dilatați și să reduci dimensiunea acestora? Multe persoane ajung să folosească produse sau tratamente pentru porii dilatați, care, în loc să minimizeze porii, înrăutățesc problema! Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, în primul rând, trebuie să știi care sunt cauzele porilor dilatați și apoi cum să îi tratezi.

 

Care sunt cauzele porilor dilatați?


Următoarele sunt cauzele principale ale porilor dilatați:

 

 • Expunerea prelungită la soare: Poate duce la dilatarea și deschiderea porilor, deoarece acest lucru deteriorează colagenul pielii, scăzând astfel elasticitatea pereților canalelor porilor pielii.
 • Vârsta: Odată cu înaintarea în vârstă, porii deschiși au tendința de a se dilata, pe măsură ce pielea își pierde elasticitatea.
 • Factorul genetic: În anumite cazuri, ereditatea este cauza porilor dilatați.
 • Producția excesivă de sebum: Dacă producția de sebum este normală, uleiul natural (sebumul) curge normal prin căptușeala porilor pielii pentru a ieși din pori și a se întinde în mod treptat pe suprafața pielii. Pe de altă parte, dacă glandele sebacee produc prea mult sebum, excesul de sebum se combină cu alte substanțe (precum celulele moarte ale pielii, murdărie sau transpirație) în pori și creează blocaje. Prin urmare, aceste blocaje îngreunează fluxul liber al sebumului, cauzând astfel dilatarea porilor.

 

Porilor Dilatați

Deși porii se lărgesc pentru a oferi spațiu suplimentar sebumului pentru a fi eliberat, sebumul poate să fie reținut (în special în jurul nasului) de către celulele moarte ale pielii. Când se întâmplă acest lucru, substanțele (sebumul și celulele pielii) de la suprafața porilor blocați sunt expuse la aer și se oxidează, formând astfel punctele negre.

Cum să scapi de porii dilatați de pe nas, față și obraji? 

Deși ai opțiunea de a folosi diverse produse cosmetice disponibile pe piață pentru a trata problema porilor dilatați, trebuie să reții că porii pielii sunt o parte integrantă a pielii tale și nu pot fi eliminați complet. Înainte de a cheltui o grămadă de bani pe produse de marcă scumpe, poți aplica aceste remedii naturale făcute în casă pentru porii dilatați. Poți folosi aceste remedii naturale pentru a reduce sau a micșora rapid dimensiunea porilor deschiși și pentru a reduce numărul punctelor negre:

 

 1. Exfoliere, curățare și hidratare: Porii deschiși au tendința de a arăta mai mari atunci când sunt blocați cu sebum. Un mod rapid de a micșora porii dilatați de pe față, nas și obraji este prin curățarea adecvată și prin rezolvarea problemelor pielii. Pentru a reduce dimensiunea porilor dilatați existenți, trebuie să-ți exfoliezi pielea în mod constant, pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii, care pot să lărgească porii și să îngroașe sebumul, ceea ce îți poate mări dimensiunea porilor. Poți face un exfoliant natural acasă prin amestecarea cojilor uscate și măcinate de portocală cu migdale măcinate. Acest exfoliant făcut în casă este unul dintre cele mai eficiente pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și pentru curățarea acesteia. Acesta este eficient și pentru reducerea dimensiunii porilor mari și deschiși de pe nas, obraji și față.
 2. Suc de portocală, castravete și apă de trandafir pentru închiderea porilor: Unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru a reduce porii dilatați este aplicarea sucului de lămâie. Sucul de lămâie conține enzime naturale care pot consolida și strânge pielea feței. Caracteristica sa acidă curăță, de asemenea, și impuritățile din straturile mai adânci ale pielii, în timp ce vitamina C ajută la albirea tenului. Pentru minimizarea porilor dilatați în mod natural, amestecă o lingură de suc de lămâie cu o ceașcă de apă de trandafir și o jumătate de cană de suc de castravete. Amestecă bine toate ingredientele și aplică produsul pe zona feței cu pori dilatați pentru a curăța, albi pielea și, de asemenea, pentru a micșora porii.
 3. Cidru din oțet de mere – Un tratament pentru porii dilatați: Acționează ca un astringent natural și un toner pentru piele care îndepărtează sebumul îngroșat, punctele negre și albe și îți curăță porii feței. Prin urmare, îți strânge pielea în mod natural, micșorează porii mari și restabilește PH-ul natural al pielii. Are și caracteristici antimicrobiene și antiinflamatorii, care ajută la tratarea acneei și a erupțiilor coșurilor.

 

Cidru Din Oțet

 • Amestecă cidru din oțet de mere organic cu apă în cantități egale.
 • Umezește o dischetă de bumbac în amestec și masează ușor porii mari de pe față, nas și bărbie; lasă-l să acționeze timp de câteva minute, iar apoi clătește-l cu apă rece.
 • Aplică acest remediu în fiecare seară după curățarea feței pentru rezultate rapide. Continuă cu un produs hidratant blând. În câteva săptămâni vei observa rezultate pozitive.

 

 1. Albuș de ou și zeamă de lămâie: Masca de față cu albuș de ou este minunată pentru eliminarea excesului de sebum din pielea grasă. Masca de față cu albuș de ou și lămâie ajută la micșorarea porilor mari, deoarece reface și strânge pielea.

 

 • Mască de față cu albuș de ou: Sparge 1 ou, îndepărtează gălbenușul, bate albușul și aplică produsul uniform pe față. Așteaptă ca acesta să se usuce complet, iar apoi clătește fața. Odată cu uscarea albușului, acesta extrage reziduurile din pori și strânge pielea. Folosește constant acest remediu făcut în casă o dată sau de două ori pe săptămână.
 • Pentru a obține rezultate rapide, după aplicarea măștii cu albuș pe față, acoper-o cu șervețele din hârtie moi și îndepărtează-le de pe față odată ce masca s-a uscat complet.
 • Mască cu albuș de ou: Alternativ, folosește această mască făcută în casă. Sparge 2 ouă, îndepărtează gălbenușul, bate albușurile și amestecă cu suc proaspăt stors dintr-o jumătate de lămâie. Aplic-o uniform pe față. Las-o să acționeze timp de 10 minute până se usucă complet. În cele din urmă, clătește-o cu apă. Repetă acest proces de câteva ori pe săptămână.
 • Exfoliant pentru față cu albuș de ou: O altă opțiune este folosirea acestui exfoliant făcut în casă. Sparge 1 ou, îndepărtează gălbenușul, bate albușul și amestecă-l cu 2 linguri de suc de lămâie și fulgi de ovăz. Aplică produsul uniform pe față și lasă-l să se usuce, iar apoi lasă-l să acționeze timp de 30 de minute. La final, exfoliază și clătește-ți fața cu apă rece. Pentru rezultate rapide, aplică acest remediu de două ori pe săptămână.

 

 1. Loțiune cu roșii pentru a reduce dimensiunea porilor: Acest remediu natural funcționează eficient pentru a reduce dimensiunea porilor dilatați, datorită proprietăților astringente ale roșiilor. Datorită acestei proprietăți, roșiile ajută la îndepărtarea excesului de sebum, strângerea pielii și micșorarea porilor mari ai pielii. Roșiile conțin, de asemenea, licopeni și antioxidanți. Aceștia acționează pentru a încetini îmbătrânirea pielii și ajută la vindecarea rapidă a pielii. Fă o loțiune din roșii prin amestecarea unei linguri de suc proaspăt de roșii cu 3-4 picături de lămâie proaspăt stoarsă. Aplică această loțiune pe față pentru a scăpa de porii dilatați. Lasă această loțiune să acționeze timp de aproximativ 15 minute, iar apoi clătește-o cu apă rece. Un bonus este că acest remediu este eficient și pentru îndepărtarea petelor de pe față.
 2. Tratarea porilor dilatați cu bicarbonat de sodiu: Acționează ca un agent exfoliant blând, așadar, ajută la îndepărtarea excesului de sebum, a prafului și a impurităților pe de față. Bicarbonatul de sodiu nu doar că îți curăță și matifiază pielea, ci și reduce dimensiunea porilor. Un alt avantaj este faptul că restabilește PH-ul natural al pielii. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, așadar poate trata problemele pielii, ca de exemplu acneea și coșurile.

 

 • Amestecă 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu apă călduță.
 • Întinde amestecul pe față și, folosind buricele degetelor, masează-l ușor cu mișcări circulare, timp de câteva secunde.
 • La final, clătește-l cu apă rece și aplică o cremă hidratantă.
 • Folosește acest remediu în fiecare zi, timp de 6-7 zile, iar apoi redu frecvența la 3-4 ori pe săptămână și continuă timp de câteva săptămâni.

 

 1. Măști cu argilă/ argilă de piuare – Remediu natural pentru porii mari deschiși: Măștile cu argilă pot fi folosite pentru absorbirea excesului de sebum și sunt o opțiune minunată pentru porii dilatați, atât timp cât nu conțin alte ingrediente care irită pielea. Argila de piuare (cunoscută și ca multani mitti) este un remediu de casă eficient pentru porii deschiși, deoarece absoarbe în mod natural sebumul în exces și exfoliază pielea în același timp. Beneficiul suplimentar este că reduce cicatricile și petele și tratează pielea afectată de razele solare.

 

Măști cu argilă

 • Amestecă o cantitate suficientă de apă de trandafir cu 2 linguri de argilă de piuare, amestecă bine aceste ingrediente pentru a forma o pastă omogenă.
 • Aplică masca pe față, lăsând-o să acționeze timp de aproximativ 25 de minute, până când se usucă.
 • Îndepărtează masca și clătește-ți în cele din urmă fața cu apă rece. Aplică o cremă hidratantă blândă.
 • Repetă acest remediu cu mască de argilă în mod constant, o dată sau de două ori pe săptămână.

 

 1. Exfoliant cu zahăr pentru micșorarea porilor dilatați: Exfoliantele cu zahăr făcute în casă sunt foarte eficiente pentru îndepărtarea sebumului în exces din porii pielii și pot reduce dimensiunea porilor pielii.

 

 • Pune puțin zahăr pe o felie de lămâie și maseaz-o ușor pe întreaga față. Așteaptă aproximativ 10 minute, iar apoi clătește-o cu apă rece. Folosește acest remediu de până la două ori pe săptămână cu regularitate.
 • Amestecă bine 2 linguri de zahăr, 1 lingură de ulei de măsline și câteva picături de suc de lămâie proaspăt stors. Masează ușor produsul pe față timp de aproximativ un minut, iar apoi clătește-l cu apă rece. Folosește acest remediu de până la două ori pe săptămână în mod constant.
 • Amestecă bine miere, suc de lămâie proaspăt stors și puțin zahăr. Masează acest exfoliant de casă în piele, lasă-l să acționeze timp de aproximativ 10 minute, iar apoi clătește-l. Aplică acest remediu de până la două ori pe săptămână.

 

 1. Iaurt pentru strângerea porilor: Iaurtul este un remediu natural, minunat pentru micșorarea porilor pielii și îndepărtarea petelor de pe față. Ia puțin iaurt proaspăt (fără zahăr sau arome) și aplică-l pe piele înainte de a face baie, lasă-l să acționeze timp de 10 minute. Iaurtul conține acid lactic care ajută la reducerea dimensiunii porilor, strânge pielea, îndepărtează celulele moarte ale pielii și te scapă de sebumul și impuritățile în exces din porii deschiși.

 

Sfaturi de frumusețe naturală pentru prevenție/ Evită porii dilatați de pe față, bărbie și obraji 

 

 • Nu folosi niciodată produse de îngrijire a pielii care blochează/ înfundă porii sau favorizează producerea de mai mult sebum de către glandele sebacee. Nu mai folosi produse care sunt prea emoliente (precum loțiunile/cremele grase și uleioase) sau care au o textură cremoasă, cum sunt multe creme hidratante. Asemenea produse îți vor bloca porii, în special dacă ai tenul gras.
 • Nu folosi produse care conțin ingrediente care usucă sau irită pielea, deoarece acestea favorizează producția de mai mult sebum direct în pori.
 • Nu folosi săpunuri solide, deoarece ingredientele conținute de acestea pentru menținerea formei de săpun pot bloca porii.
 • Folosește doar produse de curățat blânde, solubile în apă.
 • Folosește creme hidratante pe bază de apă și fără ulei. Hidratarea este un pas esențial de îngrijire a pielii pentru a scăpa de porii dilatați și pentru a avea o piele sănătoasă și strălucitoare. Pielea deshidratată (lipsită de hidratare) îți poate face pielea să producă mai mult sebum, care poate duce la blocarea porilor, erupții acneice și apariția punctelor negre.
 • Ai grijă ce tip de machiaj folosești și asigură-te că îndepărtezi machiajul seara. Nu folosi un machiaj încărcat pentru a ascunde petele, pentru a uniformiza nuanța pielii, sau pentru a acoperi porii dilatați, deoarece textura unor asemenea cosmetice îți poate agrava problemele pielii. De asemenea, asigură-te că îndepărtezi tot machiajul în fiecare seară. Neglijarea îndepărtării machiajului în fiecare seară poate să blocheze ulterior porii deja blocați, intensificând astfel punctele negre și cele albe, iar acest lucru îți va face pielea să pară întunecată. Nu cred că vrei să ajungi la acest coșmar!

 

Săpunuri Solide

Remediile făcute în casă de mai sus pentru porii dilatați sunt cele mai bune tratamente naturale alese care îți pot micșora porii dilatați. Ingredientele naturale te vor ajuta la deblocarea porilor și transformarea pielii într-una strălucitoare, fără pete. Cheia este aplicarea acestor remedii în mod constant, pentru reducerea dimensiunii porilor.


2009-2020 © All Rights Reserved