Varicele care se formează în orice parte a corpului pot fi o descoperire neplăcută. În cazuri rare, la unele persoane pot apărea mici varice pe penis. Acestea sunt mai evidente atunci când penisul este în erecție. În unele cazuri, varicele pot fi vizibile și atunci când penisul nu este în erecție. Vena se simte umflată dar, de obicei, nu este moale. În general, vena se întărește și se îngroașă în timp. Afecțiunea similară la femei se numește boala Mondor — aceasta este o venă varicoasă îngroșată vizibilă pe sân. Dar, dacă suspectezi că suferi de varice genitale, iată ce trebuie să știi.

 

Cauze

Nu se cunoaște cauza varicelor de pe penis însă, cel mai probabil, acestea au legătură cu un mic cheag de sânge format în una dintre venele superficiale ale penisului. Aceasta determină îngroșarea venei și, eventual, conduce la fibroză. Această afecțiune nu are legătură cu masturbarea sau cu activitatea sexuală. În unele cazuri, o traumă directă la nivelul penisului poate provoca vătămarea venelor superficiale.

 

Varicele genitale

Diagnostic

Este dificil de stabilit diagnosticul varicelor de pe penis, deoarece mai există o afecțiune cu care aceasta se poate confunda. Această afecțiune, care nu are legătură cu varicele genitale, cunoscută sub numele de limfagită, se datorează îngroșării unui vas limfatic. Și acesta este tare și umflat. Nu are culoarea albastră, ci albă. Este vizibil pe penis atât atunci când este în erecție, cât și atunci când nu este în erecție.

Varicele genitale apar, de cele mai multe ori, la nivelul venei de deasupra (vena dorsală). Uneori, această venă are legătură cu problemele de erecție la bărbați. Un urolog va examina, de obicei, zona, apoi va recomanda o ecografie, pentru a afla dacă vena prezintă probleme. Pe baza informațiilor obținute în urma examenului și a ecografiei, medicul îți va spune dacă este necesar sau nu un tratament suplimentar.

Opțiuni de tratament

Indiferent de situație, se recomandă folosirea unui lubrifiant în timpul masturbării sau al actului sexual, pentru a evita vătămarea venei. Nu este necesar niciun alt tratament. Însă cel mai bine este să mergi la un urolog și/sau la un specialist în sistemul vascular, pentru a examina vena și pentru a stabili dacă se recomandă tratament suplimentar. Nu există creme, unguente sau plante pentru tratarea varicelor de pe penis, însă, în funcție de localizare și de dimensiunea venei, pot fi indicate scleroterapia sau tratamentele cu laser.

Afecțiunea nu are efecte adverse asupra sănătății. Varicele de pe penis nu necesită niciun tratament, de obicei. Vena varicoasă poate fi vătămată în timpul actului sexual, prin urmare, se recomandă folosirea unui prezervativ.


2009-2021 © All Rights Reserved