Venele umflate de pe brațe și mâini pot apărea ca urmare a unei obstrucții a vaselor de sânge și limfatice de pe brațe sau a unuia dintre vasele mai mari care alimentează vasele de pe braț.

Dacă urmărești știrile despre celebrități, probabil ai observat că foarte multe vedete, precum Madonna și Angelina Jolie, au vene umflate pe brațe și mâini. Probabil te întrebi dacă este ceva în neregulă cu ele, care provoacă umflarea venelor.

În realitate, venele umflate, cunoscute și ca "vascularitate" în cercurile culturiștilor, pot avea diverse cauze — atât grave, cât și benigne.

 

Cauzele benigne ale vascularității

Țesut adipos redus

Una dintre cauzele benigne ale venelor umflate pe sub pielea de pe mâinile sau brațele unei persoane ar putea fi prezența unui țesut adipos foarte redus. O altă cauză a venelor umflate de pe mâini ar putea fi ridicarea de greutăți. De fapt, în cercurile de culturiști, vascularitatea este un semn al succesului — aceasta înseamnă că ai pierdut suficient de multă grăsime de sub piele și că venele (și mușchii) sunt foarte vizibile. În lumea culturiștilor, vascularitatea este un semn al succesului. Vascularitatea, împreună cu vizibilitatea clară a fibrelor musculare, sau a "fâșiilor", de sub piele poate fi foarte căutată.

Prin urmare, ce înseamnă atunci când cineva care, în mod evident, nu este culturist, are vene umflate pe mâini și pe brațe? Ar putea înseamna, pur și simplu, că are foarte puțină grăsime în organism. Acesta ar putea fi rezultatul exercițiilor fizice sau al dietelor sau al unei combinații între acestea. De asemenea, o persoană ar putea fi slabă în mod natural.

Deși este adevărat că nu este sănătos ca țesutul adipos din corp să fie prea redus, nu se poate stabili starea de sănătate a unei persoane exclusiv pe baza țesutului adipos. Cu toate acestea, dacă ești slab și te îngrijorează aspectul venelor de pe mâini și brațe, consultă medicul pentru a elimina suspiciunea cu privire la orice probleme de sănătate legate de vascularitate, care ar putea necesita tratament.

Vene umflate pe brațe și mâini

Vârsta și moștenirea genetică

Pe măsură ce îmbătrânești, venele de pe mâini pot deveni mai vizibile. În plus, venele unor persoane sunt în mod natural mai vizibile. Aceasta se poate datora pigmentației pielii, distribuției grăsimii în corp sau altor factori genetici. În majoritatea cazurilor, venele vizibile de pe mâini nu indică o problemă de sănătate sau altă problemă. Cu toate acestea, dacă observi că venele tale par să fie mai mari sau mai vizibile decât înainte, ar trebui să discuți despre această modificare cu medicul tău.

Cauzele grave ale vascularității

Afecțiune vasculară

Există mai multe tipuri diferite de afecțiuni vasculare, inclusiv tromboza venoasă profundă și boala periferică vasculară, care sunt caracterizate prin proasta funcționare a vaselor de sânge și limfatice, cu obstrucționarea fluxului de sânge.

În cazul brațelor și al mâinilor, poate apărea o obstrucție la nivelul vaselor de sânge și limfatice din braț, sau la unul dintre vasele mai mari care alimentează vasele brațului, cum sunt vasele aflate de-a lungul claviculei. În alte cazuri, pot apărea obstrucții ale vaselor învecinate, cum este artera carotidă, care pot provoca umflarea vasului respectiv și compresia vaselor învecinate.

Cauzele bolii vasculare

Boala vasculară are mai multe cauze, inclusiv:

 

 • Vătămarea vaselor de sânge
 • Vârsta
 • Alte afecțiuni, cum ar fi diabetul și hipertensiunea
 • Factorii genetici
 • Lipsa activității fizice
 • Fumatul

Om de fumat

 

Simptomele bolii vasculare

Pe lângă umflarea venelor, persoanele care suferă de boala vasculară la nivelul brațelor pot prezenta următoarele simptome:

 

 • O senzație de greutate la nivelul membrelor
 • Modificarea aspectului pielii de pe brațe și mâini — cum ar fi decolorarea
 • Răni care nu se vindecă
 • Slăbiciune musculară
 • Durere și mobilitate redusă

 

În funcție de localizarea și gravitatea bolii vasculare, pot fi resimțite simptome și în alte părți ale corpului, cum ar fi:

 

 • Oboseală
 • Dispnee sau dificultate la respirație

 

În cazul în care observi oricare dintre simptomele de mai sus, cosultă medicul.

Diagnosticul și tratamentul bolii vasculare

Boala vasculară este diagnosticată, de obicei, pe baza vizualizării vaselor de sânge cu ajutorul unui dispozitiv de imagistică, precum o angiogramă sau un ecograf. Medicul poate efectua, de asemenea, examene fizice, precum testarea rezistenței la efort sau poate măsura și compara tensiunea arterială în diferite zone ale corpului.

Boala vasculară se tratează, de obicei, prin îndepărtarea blocajului de la nivelul unui vas. Acest lucru poate fi realizat fie prin introducerea unui dispozitiv pentru a menține deschis vasul de sânge și a elimina blocajul, fie prin îndepărtarea segmentului de vas blocat sau deteriorat. Metoda folosită de medic depinde de localizarea și de gravitatea blocajului.


2009-2021 © All Rights Reserved