Venele inflamate sunt un simptom ce poate fi cauzat de o serie de afecțiuni medicale. Formele ușoare pot fi doar o problemă de estetică. În alte cazuri,  pot reprezenta un semn al unei probleme mai grave. Solicită imediat asistență medicală dacă prezinți o inflamare bruscă a venelor și oricare dintre simptomele următoare:

  • Dificultăți de respirație
  • Dureri în piept
  • Ulcerații în zona venelor

Acestea pot fi un semn al unei boli vasculare periferice sau un cheag de sânge. Dacă ai o îngrijorare cu privire la venele tale inflamate, ia legătura cu medicul tău în vederea stabilirii unui diagnostic și a opțiunilor de tratament.

Conținut

Cauzele venelor inflamate

Varicele – Varicele și venele tip pânză de păianjen sunt o cauză comună a venelor inflamate. Varicele sunt de obicei de culoare violet închis sau albastre și par inflamate sau deformate. Cel mai adesea, se formează pe toată suprafața picioarelor, dar pot apărea oriunde pe corp. Varicele pot deveni, de asemenea, dureroase în cazul în care stai mai mult timp în picioare sau în poziție de șezut. Venele tip pânză de păianjen sunt o versiune mai blândă a varicelor. La fel ca acestea, pot să apară oriunde, dar sunt mai frecvent observate pe față.

Insuficiența venoasă – În interiorul fiecărei vene există o serie de valve care împiedică sângele să circule în sens invers. Dacă valvele nu funcționează corespunzător – și pereții venelor au slăbit – sângele se poate acumula în interiorul acestora. Această afecțiune este numită insuficiență venoasă. Aceasta afectează, în general, venele mai profunde din interiorul piciorului, dar poate, de asemenea, cauza o inflamare a venelor de suprafață (varicele).

Sarcina – Unul dintre principalii factori de risc în apariția varicelor este sarcina. În această perioadă, crește presiunea pe vene, ceea ce face mai dificil fluxul de sânge înapoi către inimă. În consecință, volumul total de sânge din organism este mai mare în timpul sarcinii. Împreună, acestea pot duce la inflamarea varicelor.

Vârsta înaintată - Pereții venelor conțin un tip de mușchi care ajută la propulsarea sângelui înapoi către inimă. Pe măsură ce îmbătrânești, pereții venelor slăbesc și devin mai elastici. Acest lucru permite sângelui să se acumuleze și poate duce la inflamarea venelor.

Tromboflebita – Atunci când un cheag de sânge se formează în interiorul unei vene, poate cauza inflamarea venei. Cheagul de sânge apare de obicei la nivelul piciorului, deși se poate forma în interiorul unei vene de pe braț sau gât. Această afecțiune poate afecta atât venele ascunse, cât și cele de suprafață. Dacă un cheag de sânge din interiorul unei vene profunde se desprinde de perete, fluxul de sânge îl poate transporta la plămâni, unde poate provoca o embolie pulmonară, o afecțiune de multe ori fatală.

Picior Venele Inflamate

Tratamente pentru Venele Inflamate

Există mai multe tipuri de tratamente pentru vene inflamate. După identificarea afecțiunii de bază, medicul tău te poate ajuta în alegerea celui mai bun tratament.

Varicele care se dezvoltă în timpul sarcinii dispar deseori de la sine după trei luni până la un an după naștere.

În alte cazuri, varicele se pot trata prin:

  • Schimbarea stilului de viață – Un stil de viață mai sănătos poate reduce adesea gradul de severitate al varicelor. Acesta include o alimentație sănătoasă, monitorizarea greutății, exerciții fizice regulate, evitarea statului în picioare sau în poziție de șezut pe perioade de timp lungi sau ridicarea frecventă a picioarelor.
  • Ciorapi pentru compresie – Acești ciorapi ajută venele și mușchii picioarelor să transporte sângele înapoi către inimă. Aceștia funcționează prin aplicarea unei presiuni constante la nivelul picioarelor și pot fi achiziționați de la majoritatea magazinelor de aprovizionare medicală și din farmacii.
  • Scleroterapia – În timpul acestui tratament, medicul injectează în venă o soluție specială. Acest lucru face venele să formeze țesut de cicatrizare și să se închidă. Nu este dăunător pentru picioare, deoarece fluxul de sânge se va redirecționa către venele din apropiere, care sunt încă sănătoase.
  •  – În timpul acestui tratament, un chirurg închide venele tip pânză de păianjen și alte vene varicoase mai mici prin pulsații de lumină cu laser. Acest lucru face ca varicele să se estompeze și, ușor, să dispară. Această operație nu necesită incizii (tăieturi) sau ace.
  • „Smulgerea” varicelor – În timpul acestei operații, medicul îndepărtează venele varicoase prin intermediul mai multor incizii mici în piele. Fluxul tău de sânge nu va fi afectat, deoarece sângele poate circula prin alte vene sănătoase din apropiere.
  • Flebectomie ambulatorie – Acest tratament este similar „smulgerii” venelor. Medicul chirurg face o serie de găuri în piele și îndepărtează venele varicoase prin aceste găuri. Această procedură se poate face într-o clinică ambulatorie.
  • Intervenție chirurgicală endoscopică a venelor – Atunci când varicele sunt într-un stadiu avansat – cu ulcerații ale piciorului – un medic chirurg poate alege să efectueze o intervenție chirurgicală endoscopică. Aceasta presupune introducerea unei camere video de mici dimensiuni în interiorul piciorului printr-o incizie. Medicul îndepărtează venele varicoase prin multiple tăieturi foarte mici.

Intervenție chirurgicală cu laser

2009-2020 © All Rights Reserved